În Istanbul, mâncarea la stradă este pretutindeni prezentă. La orice colţ, pe trotuare sau chiar pe malurile de pe faleza din zona Mării Negre.

Mâncarea la stradă
Pe toate drumurile principale se găsesc standuri cu tot felul de preparate specifice lor. Castanele sunt la mare căutare. Vânzătorii au o tonetă mică pe roţi, astfel încât să se mişte în funcţie de mulţime. Aceştia le prăjesc în faţa cumpărătorilor pe o plită încinsă. În momentul în care coaja de pe acestea se crapă, ele sunt gata şi puse într-o pungă de carton.

O altă atracţie şi o bună gustare pentru cei care sunt pe fugă, este mica tonetă cu preparate din panificaţie. Covrigi moi, crocanţi, de diferite dimensiuni, cu susan şi chiar foietaj. Acestea sunt considerate de către turci ca fiind ieftine şi gustoase în acelaşi timp.

O altă atracţie este un preparat pe care îl găsim chiar şi la noi în ţară, în plin sezon estival în staţiunile de pe litoralul românesc. Este vorba despre porumbul fiert şi copt. Turcii folosesc tot o tonetă cu roţi, iar  porumbul este servit direct pe o pănuşă, după ce este dat cu sare. Uneori folosesc şi o bucată de hârtie, de obicei seara când vânzările sunt pe terminate.

În Istanbul, preparatele din peşte sunt foarte căutate, dat fiind faptul că oraşul are deschidere la Marea Neagră, iar pescuitul este în vogă. Un preparat interesant care se serveşte de asemenea la stradă, pe o tonetă cu roţi mai mare, de obicei pe malul mării, este peştele cu pâine (Balik Ekmek). Bucătarul pune bucăţi de scrumbie pe grătar. După ce  acestea sunt gata, ia câte o bucată de peşte şi o pune pe pâine, pune salată verde cu ceapă, apoi oferă cumpărătorului sandviciul. Lângă stand se află o măsuţă pe care sunt sticluţe cu sirop de lămâie şi sare, pentru ca fiecare să-şi pună peste preparat după bunul plac.

Tot la malul mării, dar nu numai, sunt bărbaţi care vând scoici de mare pe care toarnă lămâie deoarece, spun ei, sunt greţoase şi nu vor ca persoanele care cumpără să îşi facă o părere proastă despre produsul lor. De obicei aceştia stau pe străduţe înguste, printre standurile de peşte sau în pieţele unde se vând peste, dar cel mai adesea pe malul mării unde lumea vine să guste din preparate făcute din peşte.

De asemenea, mai există un stand cu murături. În bidoane mari, de plastic, începând cu 5 l, până la 20 de l, se găsesc multe feluri de legume murate. Printre acestea se numără castraveţii, morcovii, varza albă, varza roşie şi sfecla. Din zeama acestora se prepară şi sucuri care au un gust înţepător de oţet care este bun pentru digestie.

De asemenea, la orice colţ de stradă se găseşte suc de portocale preparat pe loc, dar nu numai. Printre acestea se numără şi îngheţata tradiţională care este servită cu un show pe cinste.